Twitch’te Neler Oluyor?

Dijital Pazarlama, Sosyal Medya| Gösterim: 5074

Yayıncılar Twitch’ten Neden Ayrılıyor?

Yayıncılar, Amazon’un oyun platformu olarak piyasaya sunduğu Twitch.tv’yi terk etmeye başladı.

Twitch’in Türkiye’deki altyapı yatırımlarına önem vermemesi ve yayıncılar tarafından adaletsiz bulunan uzaklaştırmaların (ban) ardından, şimdi de Türk yayıncılar değer görmediklerini düşündükleri için Twitch.tv platformundan teker teker ayrılmaya başladılar.

Twitch’ten ayrılmayı planlayan yayıncılar diğer  platformlardan aldıkları daha iyi teklifler karşısında, Twitch ile de masaya oturmak istediler. Ancak Twitch’in herhangi bir iyileştirmesinin olmaması yayıncıları platformdan ayrılmaya zorladı.

https://www.youtube.com/watch?v=yJ0Yz61Cewo

Twitch’in en büyük gelir kaynağının abonelikler olduğu aşikar. Herhangi bir yayıncıya standart abonelik ücreti aylık $4.99. Twitch kanalınızın büyüklüğüne göre size bu $4.99’dan bir pay ödüyor. Evet yanlış duymadınız kullanıcılar sizin için ücret ödeyerek abone oluyor ve Twitch size kaba tabirle kendi istediği kadarını verebiliyor. Tabi ki de arka planda çalışan bir algoritma olabilir ancak dışarıdan görülen maalesef ki bu.

Yukarıda bahsettiğim gibi en büyük gelir kaynağı abonelikler olan Twitch’in, yüksek izlenmelere sahip yayıncıları elinden kaçırması, aboneleri de  elinden kaçıracağı anlamına gelmez mi?

Kan Kaybı Ağustos 2019’da Başladı

  • Ninja

Bu tarz oyun yayınlarını takip edenler çok iyi bilirler ki, Twitch’in en fazla aboneye ve en yüksek izlenme sayısına sahip olan yayıncısı Ninja da Twitch ile gelir ve kesintiler konularında görüş ayrılığı yaşamış ve geçtiğimiz Ağustos ayında reddedemeyeceği bir teklif sunan Mixer TV ile anlaşmıştı.

  • Shroud

2019 Ekim ayında Mixer TV, Shroud ile de anlaştığını duyurdu.

  • CouRage

Son olarak CouRage da bugün platform değiştirdiğini ve artık Youtube üzerinden yayın yapacağını açıkladı.

  • Levo

Twitch Türkiye’nin kaybettiği ve belki de en çok ses getiren ayrılığı. Twitch yönetiminin geçerli bir sebep sunmadan, platformdan süresiz olarak uzaklaştırdığı Levo’nun uzun süreli itirazları sonuç vermişti. Ancak haksızlığa uğrayan Levo ban’ı açılır açılmaz Facebook Gaming’e geçişi ile ilgili aldığı radikal kararı takipçileri ve aboneleri ile hemen paylaşmıştı.

Twitch Türkiye’nin son dönemde kaybettiği yayıncılar: JrokezFTW, Raedmoss, ZeuSidiouss, ve niceleri..

Gün geçtikçe bu tarz platform değişiklikleri ile sık sık karşılaşacağız. Yayın işini meslek olarak yapan ve yayınlar  sayesinde geçimlerini sağlayan yayıncılar kendi çıkarlarını göz önünde bulundurması çok doğal bir durumdur. Bu değişiklikler sıradan gibi görünse de aslında platform savaşlarının başladığı anlamına da geliyor.

Oyun Yayın Platformları

Dünya’da geleceğin yatırım alanı olarak görülen oyun sektörü ile ilgili yayın yapabileceğiniz büyük/küçük bir çok platform bulunmaktadır.  Bunlardan arkasında büyük güçler olanlardan başlıcaları,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir